Auditul energetic este procedura sistematică de obţinere a unor date despre profilul consumului energetic existent al unei clădiri, de identificare şi de cuantificare a măsurilor pentru realizarea unor economii de energie, precum şi de raportare a rezultatelor.
În urma procesului de audit energetic, se eliberează un Certificat de performanţă energetică a clădirii, un document care conţine informaţii despre performanţa energetică a clădirii auditate, detalii ale caracteristicilor construcţiei şi a instalaţiilor termice – încălzire/ climatizare ambientală, apă caldă furnizată, ventilaţie naturală/mecanică – rezultate înainte şi după procesul de reabilitare termică.
Certificatul de performanţă energetică a clădirii se poate elibera în urma unui proces de audit energetic în scop de vânzare-cumpărare sau închiriere, sau în cadrul procesului de audit energetic în scopul reabilitării termice a clădirii.
Scopul unui audit energetic este acela de a măsura consumul de energie şi pierderile de căldură, eficienţia încălzirii, a ventilaţiei şi a aerului condiţionat.
Procesul de auditare energetică a unei clădiri se realizează în următoarele etape:
Tarifele depind de tipul construcţiei, de suprafaţa desfăşurată, dar şi de complexitatea sistemelor.